Yatak Ölçüsü Seçme Rehberi

19-07-2022 14:31
Yatak Ölçüsü Seçme Rehberi

Yatak ölçüleri gerek fizyolojik açıdan gerekse psikolojik açıdan son derece mühim bir konudur. Herkes günün bir kısmını geçirmekte olduğu yatağın ölçülerinin rahat ve geniş olmasını, kendisini huzursuz ve verimsiz bir uykuyla baş başa bırakmamasını ister. Bu nedenle yatak odasına yeni bir yatak satın alınırken mümkün mertebe yatak ölçüleri göz önünde bulundurulmalıdır. Yatak ölçülerini belirleyen faktörlerden biri de kişilerin vücut yapısı olduğu için kişiler yeni bir yatak satın alırken kendi vücut yapılarını mutlaka dikkate almalıdırlar.

Çift Kişilik Yatak Ölçüleri 

Yukarıda da belirtildiği üzere yatak seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken pek çok nokta vardır. İyi bir gece uykusu için yatak seçimi yapmak özellikle çiftler için bazen çok zorlayıcı olabilmektedir. Bu aşamada yatağı seçerken nelere dikkat edilmeli ayrıntılarını önceden belirleyebilir ve seçiminizi buna göre rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. İlk önce satın almak istediğiniz yatağın boy ölçülerine gereken önemi vermeli aynı zamanda kendinizin ve partnerinizin boy ölçülerini de dikkate almalısınız.

Örneğin boyunuz standart yatak ölçülerinin daha üzerinde ise kısa bir yatak tercihinde bulunmamalısınız çünkü bu sizin uyku verimliliğinizi giderek azaltacak ve vücudunuzda da bazı fizyolojik rahatsızlıklar ortaya çıkaracaktır. Ayrıca tek kişilik yatak ölçüleri ve çift kişilik yatak ölçüleri birbirinden epey farklı özelliklere sahiptirler. Bu nedenle istek ve ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurarak bir seçim yapmanız daha doğru olacaktır.

Standart Çift Kişilik Yatak Ölçüleri
Standart Çift Kişilik Yatak

160 x 200 cm genişliğinde bir yatak, sizin ve eşinizin derin bir uykuya dalması için yeterli olabilir. Adeta bir standart haline gelmiş olan bu ölçüm, bireylerin uyku davranışları dikkate alınarak belirlenmektedir. Yatağın boyutu uyku sırasındaki hareketinizi sınırlandıracağı gibi uyku kalitenizi de doğrudan etkiler. Bu nedenle yatağınızı seçerken genişliğinin 160 cm'den az olmamasına dikkat etmelisiniz. 

Ancak daha büyük bir yatak istiyorsanız 180 ve 200 cm genişliğindeki yatakları tercih edebilirsiniz. Bu yatak tipini seçmeden önce yatak odanızın boyutuna dikkat etmelisiniz. Yatağınız hareket alanınızı kesinlikle sınırlamamalıdır. Çünkü kısıtlanan hareketler sizlerin boyun ve eklem ağrıları ile birlikte kol ve bacak ağrısı yaşamanıza sebep olacaktır. Yatak ölçülerinin konfor atmosferi yaratmada büyük etkisi olduğu gibi odanın genel görümünde de epey etkileri vardır. Sizlere bu noktada düşen görev tüm ölçüleri dikkate alarak bir yatak seçiminde bulunmanızdır. 

Battal Çift Kişilik Yatak Ölçüleri

180x200 cm ölçülerindeki çift kişilik yataklar, özellikle rahat bir uyku uyumak isteyenlerin çok tercih ettiği çift kişilik ölçülerden biridir. Maksimum uyku ihtiyacını rahatlıkla karşılayan 180x200 ölçülerindeki çift kişilik yataklar giderek daha fazla tercih edilmeye başlandığı için nevresim, pike gibi seçenekler de sizler için doğal olarak artış göstermiştir. 

200x200 cm ölçülerindeki çift kişilik yatak seçeneği diğer yataklardan farklı olarak dikdörtgen şeklinde değil aksine kare şeklindedir. Eğer yatak odanız yeterince büyük ise 200x200 cm ölçülerindeki çift kişilik yataklar arasından seçim yapabilir ve otel konforunda bir uyku uyuyabilirsiniz.

Tek Kişilik Yatak Ölçüleri
Tek Kişilik Yatak Ölçüsü

Tek kişilik yataklar genellikle genç odaları ve çocuk odaları için tercih edilmekle birlikte bazen de misafirler için tercih edilir. Tek kişilik yatak ölçüleri standart olarak   80 X 180 cm ölçülerinde kişilere satılmaktadır. Rahatlık ve konfor açısından pek de tavsiye edilmeyen bu ölçülere sahip yataklar piyasada daha çok bulunabilir olması ve düşük maliyetli olmasından dolayı daha çok kişi tarafından tercih edilir. Tek kişilik yatak ölçüleri ile çift kişilik yatak ölçüleri kıyaslandığında hemen hemen iki adet tek kişilik yatak 1 standart boyda çift kişilik yatağın ölçülerine tekabül etmektedir.

90×190 ölçülerindeki tek kişilik yataklar ise maksimum verimin sağlanabileceği temel ölçüdür denebilir. Bu ölçülere sahip bir yatağın rahat bir şekilde sığabileceği oda genişliğine sahipseniz 80 X 180 cm ölçülerindeki tek kişilik yatak yerine 90×190 ölçülerindeki tek kişilik yataklar arasından seçim yapmanız gerek konforunuz açısından gerekse odanızın bütünlüğü açısından daha mantıklı olacaktır. 

1.5 Kişilik Yatak Ölçüleri

Standart tek kişilik yatak ölçüleri seçeneğinden görece büyük ancak çift kişilik yatak ölçüleri seçeneklerinden de küçük olan yataklar 1.5 kişilik yatak olarak adlandırılmaktadır. Bu yataklar tek başına uyurken çok daha rahat ve konforlu bir şekilde uyumak  isteyenler tarafından sık sık tercih edilir olmuştur. Bu yataklara olan ilginin artması ile birlikte kişilere kolaylık sağlamak adına aynı 120×200 ölçülerinde nevresim, yorgan ve pikelerin üretimi de oldukça artmıştır. Eğer bu ölçülerde bir yatak tercih etmeyi düşünüyorsanız diğer ürünlerin ölçülerini muhakkak dikkate almanız gereklidir. Aksi takdirde istemeyeceğiniz görüntüler ortaya çıkacaktır.

120×200 ölçülerine sahip bu yataklar tek kişilik yatak ölçüleri arasında aynı zamanda en büyük ölçülere sahip olan yataklardır. Zamanla bu yataklara 1.5 kişilik yatak denmeye başlanmıştır. Bu yataklar rahatlık ve konfor açısından en uygun yataklar oldukları için bu ölçülerdeki yataklara son zamanlarda daha çok ilgi gösterilmeye başlanmıştır.  

Yatak ve Baza Seçerken Nelere Dikkat Etmeniz Gerektiğini Biliyor musunuz ? Bu konu hakkında yazdığımız blog yazımızı incelemenizi öneririz. - Yatak ve Baza Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.