Salon Dekorasyonunda Renk Seçimi: Doğru Renkleri Nasıl Seçersiniz?

24-07-2023 15:22
Salon Dekorasyonunda Renk Seçimi: Doğru Renkleri Nasıl Seçersiniz?

Salon dekorasyonunda renk seçimi oldukça önemli ve kişileri doğrudan etkileyen bir olaydır. Bir evi ev yapan ve evi daha da güzelleştiren şeylerden biri de salon dekorasyonunda renk seçimi olmaktadır. En pahalı veya en güzel ev eşyalara sahip olunsa bile salon dekorasyonunda renk seçimi doğru yapılmadığında istenen görüntüler elde edilmemektedir. 

Salon Dekorasyonunda Renk Seçimi: Temel İlkeler ve Yöntemler

Salon dekorasyonunda renk seçimi temelde birkaç noktaya bağlıdır. Birincisi evin ışık alma veya aydınlatma durumu, ikincisi renk uyumlarıdır. Doğru ışıklandırmaya göre seçilmeyen salon dekorasyon renkleri, var olan görüntüleri boğucu hale getirmede yeterlidir.

Renk uyumu ise diğer eşyalarla bütünlüğü sağlamada son derecede önemlidir. Birbiriyle alakasız renkler salon dekorasyonunda renk seçimi olarak tercih edildiğinde absürt görüntüler oluşmaktadır. Burada diğer renklerin, dekor ürünleriyle ne boyutta uyum yakaladığına dikkat edilmelidir. 

Salon Dekorasyonunda Renk Psikolojisi: Etkileri ve Kullanımı

Salon dekorasyonunda renk psikolojisi her şeyin en başını oluşturmaktadır. Renkler insan üstünde doğrudan etkili biricik unsurlar arasındadır. Güne başlamadan önce bile renklerden etkilenilmektedir. Uyandığınızda nasıl hissediyorsanız ağırlıklı olarak o rengi temsil eden rengi kullanırsınız. O gün ruh haliniz düşükse genellikle siyah, bordo veya lacivert gibi koyu renklere yoğunlaşırsınız.

Bilim adamları tarafından da kanıtlanan renklerin insan üstüne etkileri, her noktada kişiyi ilgilendirmektedir. Aynı şekilde hangi rengin enerjisini çekmek istiyorsanız o rengi daha sıklıkla kullanırsınız. Turuncunun canlılığını yansıtmak veya etkilenmek istiyorsanız, turuncuyu sıkça görmelisiniz. Renklerin etkisi ve kullanımı kişileri büyük çapta etkileyen nadir olaylardandır. 

ilginizi çekebilir > Yatak Odanızı Nasıl Şekillendirirsiniz?


Salon Dekorasyonunda Moda Renk Trendleri: Trend Renkler ve Kombinasyonlar

Salon dekorasyonunda moda renk trendleri son yıllarda net çizgilerle ayrılmaktadır. Şıkır şıkır görüntüler, modern esintiler, minimalist tercihler veya tamamen marjinal tasarımlar trendleri oluşturmaktadır. Salon dekorasyonunda moda renk trendleri de burada çeşitlenmektedir.

Şık görüntülerde kırmızı, mor veya metalik renklere sıkça rastlanmaktadır. Modern esintilerde ise beyaz, gri, krem gibi daha yumuşak tonlar gündemdedir. Minimalist kombinasyonlarda ahşaplara, buz beyaz renklere ve bej rengine vurgu yapılmaktadır. Öte yandan marjinal tasarımlardaysa turuncu ve lacivert aynı anda görülmektedir. 

Salon Dekorasyonunda Pastel Tonları: Kullanımı ve Örnekler

Salon dekorasyonunda pastel tonları, büyük ölçüde son zamanların şıklığını oluşturmaktadır. Pastel tonlar diğer renklere nazaran daha soluk ve mat bitişlidir. Bu sayede her rengi yumuşatıp her renkle kolayca uyum sağlamaktadır.

Pastel renkler dendiğinde sarı, mavi, lila ve turuncu ön plana çıkmaktadır. Salon dekorasyonunda bu renkler yastıklarda kullanılmaktadır. Bir koltuk için tüm pastel renkleri içeren yastıklar şahane bir dekordur. Aynı şekilde bu renkleri içeren çiçek saksıları, kapı kolları hatta kapılar bile dekorda kullanılmaktadır. 

Salon Dekorasyonunda Canlı Renkler: Nasıl Kullanılır?

Salon dekorasyonunda canlı renkler yerini her zaman koruyan, öncü bir tercihtir. Canlı renkler göz kamaştırıcı dekorlara da imkân sağlamaktadır. Salon dekorunda canlı renkler, öncelikle duvar rengi olarak kullanılmaktadır.

Canlı renge sahip duvar rengi üzerinde alternatif dekorlar uygulanmaktadır. Tam tersi bir durumda yani sade bir duvar renginde de canlı renk dekoru sağlanmaktadır. Canlı renkler denildiğinde akıllara ilk gelen mor, tabloda veya aydınlatma renginde tercih edilmektedir. Farklı bir tasarım olan bu yöntemde evinizi dilediğinizce yeni baştan tasarlayabilirsiniz. 

Salon Dekorasyonunda Nötr Renkler: Kullanımı ve Avantajları

Salon dekorasyonunda nötr renkler, doğru kullanılması gereken ve dikkate değer unsurlar içerisindedir. Peki nedir bu dikkat edilmesi gereken nötr renkler? Bu sorunun başlıca yanıtını gri, beyaz ve kahve renkleri oluşturmaktadır. Tamamen renksiz olarak da adlandırılan bu alan çeşitli avantaja ve dezavantaja sahiptir.

Salon dekorasyonunda nötr renk kullanımı, minimalist tasarımlarda ve modern görüntülerde avantaj sağlamaktadır. Renksiz olarak adlandırılan nötr renkler, göz yormayan ve her tarzla uyum yakalamaktadır. Dezavantajı ise kişiye göre değişse bile ağırlıklı olarak çok sade görüntüler sunmasıdır. 

Salon Dekorasyonunda Renk Bloklama: Nasıl Yapılır ve Kullanılır?

Salon dekorasyonunda renk bloklama son zamanlarda sıkça rastlanılan mekân tasarımlarındadır. Burada temel amaç ve hedef farklı renkleri bir araya getirmek ve kullanmaktadır. Birbirinden tamamen ayrı olan renkleri keskin bir kontrastla bir arada görmek bu tasarımın temel amacıdır.

Örneğin haki yeşil ve mor birlikte pek kullanılmayan iki renktir. Bu iki renge ek olarak bir gri eklenerek veya temelde iki renkle renk bloklama yapılmaktadır. Keskin kontrast isteyen renk bloklamada çeşitli figürlere de rastlanmaktadır. Kare veya dikdörtgen bloklar bu tasarımın vazgeçilmez şekillerindedir. Bloklama yapılan renkleri yumuşatacak çeşitli renklerle, renk blogunun kullanımı kolaylaştırılmaktadır. 

Salon Dekorasyonunda Kontrast Renkler: Kombinasyonları ve Öneriler

Salon dekorasyonunda kontrast renkler, tamamlayıcı olan kontrast renkleri içeren değişik tasarımlardır. Kontrast renkler, tamamlayıcı renkleri ifade etmektedir. Bu renkler ise kırmızı- yeşil, sarı- mor ve mavi- turuncudur. Bu renkler birbirini tamamlayan partnerlerdir.

Salon dekorasyonunda kontrast renkler detaylarda veya bütünün eklentilerde kullanılmaktadır. Kırmızı bir duvar renginde yeşil tablolar veya yeşil duvar halıları tercih edilmektedir. Aynı şekilde mor bir masa üzerinde sarı çiçek vazolarıyla basit bir dekorasyon yapılmaktadır. Mavi ve turuncu ise, mavi tonajlı bir koltukta turuncu yastıklarla çeşitlendirilmektedir. 

Salon Dekorasyonunda Duvar Renkleri: Seçim Önerileri ve Uygulama Teknikleri

Salon dekorasyonunda duvar renkleri de oldukça önemlidir. Duvar rengiyle uyumlanmayan veya uyumlu olmayan dekorasyon eşyaları hem evi hem de istenen görüntüleri tıkayacaktır. Burada duvar rengiyle aynı renkte olan dekor eşyaları da söz konusu olmaktadır.

İstenen dekorasyon tasarımı için mutlaka duvar rengi göz önüne alınmalıdır. Siyah bir duvar renginde siyah, kahve, haki yeşili gibi renklerden kaçınılmalıdır. Siyaha uyumlu veya yakışacak renkteki eşyalara yönelinmelidir. Duvar rengine uygun aksesuar seçmede, renklerin temeli önemlidir. Aynı temele sahip veya aynı rengi içeren iki farklı renk kuşkusuz bir uyum sergileyecektir. 

Salon Dekorasyonunda Aksesuarlarda Renk Kullanımı: Örnekler ve Öneriler

Salon dekorasyonunda aksesuarlarda renk kullanımı, dekorasyonda ufak ancak etkili detayları içerir. Bir yapbozu tamamlamak için son parça nasıl önemliyse, salon dekorasyonunda da aksesuarlardaki renkler önemlidir. 

Aynı renk objelerin aksine, farklı renkteki objelere yönelmek salon dekorunu sağlamaktadır. Örneğin gece mavisi duvar rengine sahip bir salonda, vazo rengi krem seçilmelidir. Krem renkli olan bu vazoda mavi çiçek detayları da son derece bütüncül ve uyumlu dekorasyonu sağlamaktadır. Tasarımı tamamen size ait olan salonlarda aksesuarlar ufak değişikliklerle harikalar yaratmaktadır.


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.