Ortopedik Yatak Nedir? Özellikleri Nelerdir?

07-12-2022 21:30
Ortopedik Yatak Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Ortopedik yatak nedir sorusunasağlığı ve uyku kalitesini doğrudan etkileyen yatak türü olduğu yönünde yanıt verilebilir. Etkili dinlenme ve kesintisiz uyku, güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak ve çeşitli eklemlerdeki kas ağrılarından rahatsız olmamak için çok önemlidir. Sağlıklı dinlenmenin temeli olan bir yatak ortopedik özelliklere sahip olmalıdır. Ancak ortopedik kelimesi piyasa durumunda yaygın bir tabir haline geldiği için ortopedik yatakların özelliklerini bilmek bu konuda oldukça faydalıdır.

 

Yaygın olarak kullanılmakta ve çoğu zaman ayrı bir yatak modeli olarak tanınmaktadır. Ancak ortopedik terimi, yatağın modelinden çok yatağın özelliklerini ifade eder. Ortopedik kelimesi Fransızca kökenli olup bel ve omurga anlamına gelmektedir. Ortopedik yataktan kastedilen, vücudu, özellikle kalçaları ve omurgayı destekleyen ve ideal bir uyku pozisyonu sağlayan yataktır. Bu bakımdan farklı malzemelerden üretilen şilteler ortopedik özelliklere sahip olabilmektedir.

 

Neden Ortopedik Yatak Kullanmalıyız ?

Ortopedik yatak, vücudun her yerinde ek stresi önleyen ve eşit dağılmasını sağlayan bir yataktır. Bu sayede vücut rahat bir şekilde uyku gerçekleşir. Ortopedik yatakta en önemli noktalardan biri omuriliğin doğru şekli almasıdır. Özellikle omurilik tüm vücudun sağlığı için çok önemli bir noktadır. İskelet sisteminin temel ve destekleyici bir parçası olan omurilik, yanlış hizalandığında birçok bölgede ağrıya neden olur. Bu bakımdan ortopedik yatak omuriliği doğru pozisyonda tutar ve dinlendirir. Ortopedik yatak, kan dolaşımını destekleyen, vücut ve kas yenilenmesi için gerekli temeli sağlayan bir yapıya sahiptir. Kasların yenilenmesi için kanın bölgeye normal şekilde ulaşması gerekir. Ancak uyku sırasında belirli bölgelere yapılan baskı kan akışını keserek bu yenilenme sürecini imkansız hale getirir.

 

Ortopedik yataklar kan dolaşımı için ideal düzeyde konfor sağlar. Aynı zamanda ortopedik yataklar hava sirkülasyonu özelliğine sahip olup, kötü kokuları, bakteri, mantar, küf ve diğer zararlı maddelerin oluşumunu da engelleyerek iyi bir gece uykusu sağlar.

 

Ortopedik Yatak Nasıl Seçilir?

Ortopedik yatak özellikleri, sağlıklı bir uyku sağlayan yatakların genel özelliklerini belirler. Kısacası ortopedik özelliklere sahip bir yatak, dinlendirici, sağlıklı ve konforlu bir uyku sağlayan yataktır.

 

Ortopedik yatakla ilgili en önemli şey vücudunuzu desteklemektir. Uyku sırasında vücudunuzu doğru pozisyonda tutmanız ve iskelet sisteminizin sağlığı için çok önemlidir. Vücudunuzu ideal sıkılıkta destekleyen düzeltici bir yatak, duruşunuzun bozulmasını engeller. Eklem ve kas problemlerinin çoğu uyurken kötü duruştan kaynaklanır. İskelet sistemi uyku sırasında gelişmediği ve hep yanlış pozisyonda çalıştığı için zamanla ağrılar kronikleşir ve bu durumda uzun süreli ağrılar oluşur.

 

Uyku kalitesi ile uyku pozisyonları arasında güçlü bir ilişki vardır. Birçok değişkene ve sağlık sorunlarına yol açabilirler. Bu yüzden vücudunuzun ideal uyku pozisyonunda olduğundan emin olmanız gerekir. Ağırlığınızı yatağa eşit olarak dağıtan ortopedik bir yatak, siz uyurken tüm kas ve iskelet sisteminizin dinlenmesini ve yenilenmesini sağlar. Kas sisteminiz gün içindeki hareketlerinize tepki olarak sürekli yıpranır. Yorgun kaslar, yediğiniz yiyecekler ve dinlenme miktarınız ile yenilenir.

 

Yiyeceklerden aldığınız enerji yakılır ve kaslarınıza geri döner. Bununla birlikte, bu dönüştürme işlemi optimaldir ve en yaygın olarak uyku sırasında gerçekleştirilir. Bu nedenle uyku dinlendirici ve rahatlatıcı olmalıdır. Ancak ortopedik özelliği olmayan yanlış şilte kullanımı yetersiz kas yenilenmesine ve çeşitli problem ve ağrılara yol açabilir. Ortopedik özelliği olmayan yataklar vücudun belirli bölgelerini zorlayabilir ve yanlış pozisyonda uyumanıza neden olabilir. Bu alanlar uyku sırasında sürekli çalışır ve dinlenemez veya yenilenemez. Uykudan sonra ağrılar veya diğer rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Bu durumu önlemek için ağırlığınızı eşit olarak dağıtacak ortopedik özelliklere sahip bir yatak seçmelisiniz.

 

Tam Ortopedik Yatak

Tam ortopedik yatak, yataktaki sünger dolgunun daha sıkı bir yapıya sahip olduğu yatak türü olmaktadır. Tam ortopedik yataklar, yatak seçerken genellikle ilk sırada gelir. Sertliği sayesinde omurga ve boyun bölgesini mükemmel bir şekilde destekler ve doğru uyku duruşunu benimsemenize yardımcı olur. Tam ortopedik yatak kullanımı kronik hale gelmiş ağrıların giderilmesine de yardımcı olur. Bir yatak için ağırlığı absorbe edebilmenin çok önemli olduğu iyi bilinmektedir. Yanlış yatakta uyumak, uyandıktan sonra saatlerce kendinizi berbat hissederek ve kas ağrıları ile uyanmanıza neden olabilir. Bunun nedeni, uyurken vücudunuzun dinlenmemesidir.

 

Dinlenmek için yatak her şeyden önce vücuda hafif bir baskı uygulamalıdır. Bu sayede vücut yatakta kaybolmaz ve omurga doğru pozisyonu alabilir. Ayrıca belirli uzuvlar gerilmez, bu da kan dolaşımını hızlandırır ve vücudun yenilenmesini sağlar. Örneğin, doğru duruşta uyumazsanız, omuzlarınız ve beliniz gerginleşir ve iyi uyuyamazsınız. Tam ortopedik bir yatak ise ağırlığınızı eşit olarak dağıtarak tüm bölgelere dinlenme ve rahatlama sağlar.

 

Yarım Ortopedik Yatak

Yarım ortopedik yatak, yeni bir yatak almayı düşünen kişilerin oldukça merak ettikleri bir konudur. Yarım ortopedik yatakların en önemli özelliği kullanılan sünger dolgunun daha yumuşak yapısıdır. Ortopedik bir yatağın sertliği burada devreye girer. İyi bir ortopedik yatak, sert tabanlı bir yatak anlamına gelirken, yarı ortopedik bir yatak mevcut sertliği korur.

 

Önemli olan nokta, tüm sert yatakların ortopedik özellikleri için uygun olmamasıdır. Yarı ortopedik yataklar da bu ihtiyaçtan doğuştur. Bazı insanlar sert yatakta uyuyamazlar ve kendilerini yatağa biraz daha gömmeleri gerekir. Örneğin, sert yatak kullanan bazı hastalarda yatakta uzun süre kalmaktan dolayı kas problemleri gelişebilir. Ayrıca yumuşak malzeme, sık hareket edenler için daha iyi dönüş imkanı sağlar. Yumuşak yapısı sayesinde vücudunuzun her yeri yatak tarafından kaplanır ve ağırlığınız eşit olarak dağılır. Bu durum, full ortopedik yatak nedir sorusuna yanıt olarak verilebilir.

 

Ortopedik Yatak Özellikleri

Yarı ortopedik yatak ile tam ortopedik yatak arasındaki farklar, yeni bir yatak alırken kararınızı etkileyecektir. Doğru yatak seçimi, uykunuzun kalitesini belirleyen en önemli kriterdir. Uykunun insan hayatının büyük bir bölümünü kapladığı düşünülürse, iyi bir gece uykusu için doğru yatak seçimi şarttır.Ortopedik yataklar son zamanlarda iyi bir uyku çekmek isteyenlerin sıklıkla kullandığı ürünler arasında gelmektedir. Ortopedik yataklar tam ve yarı köpüklü yataklar olarak ikiye ayrılır, bu nedenle ortopedik yatak seçerken bu iki tip arasındaki farkı bilmek faydalı olacaktır. Bu bakımdan yarı ortopedik yatak iletam ortopedik yatak arasındaki fark şu şekilde özetlenebilir;

 

Öncelikleortopedik yatak olarak adlandırılan yatakların farklı malzemelerden yapıldığını belirtmek gerekir. Yani ortopedik kelimesi vücudun doğru duruşta uyuması demektir. Bu, yatak malzemesinin kalitesi ile garanti edilir. Ortopedik şilteler lateks ve viskoz malzemelerden üretilir. Lateks, tropik ağaçların gövdesinden özel bir işlemle elde edilen bir sıvı türüdür. Yılın belirli dönemlerinde tamamen el yapımı olan lateks, özel bir işlemle blok haline getirilerek yatak malzemesi olarak kullanılır. Lateks malzeme, dayanıklılığı ve doğallığı sayesinde yatakta mükemmel sonuçları garanti eder. Lateks, yatakların sağlığa uygunluğu, destek yapısı ve hijyen gibi nedenlerle oldukça değerli bir malzemedir. Bu aşamada soft ortopedik yatak nedir sorusu merak edilmektedir. Soft ortopedik yatakların özelliği ise dayanıklılığı arttırılmış çelik telden imal ediliyor olmasıdır.

 

Dolayısıyla, yeni bir yatak almadan ortopedik yatakhakkında araştırma yapmak oldukça mantıklıdır. Bu sayede siz de eşsiz bir uyku deneyimi için tercihinizi Tutku Yatak ortopedik yatak çeşitleriarasından yapabilirsiniz. Ayrıca yatak başlığı seçimi konusunda daha detaylı bilgi almak için "Yatak Başlığı Seçimini Nasıl Yapmalısınız?" adlı blog içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.