7 Adımda Doğru Yatak Seçimi

24-06-2022 15:19
7 Adımda Doğru Yatak Seçimi

Uyku verimini belirleyen ana kriterler arasında doğru yatak seçimi başta geliyor. Yatak modelleri seçiminde elbette vücut tipi, yatış pozisyonu, yaşı, boyu, kilosu, varsa omurga rahatsızlıkları, uyku sorunları ve diğer kriterler göz önünde bulundurulmalıdır. Tüm yatakların çok rahat ve size çok uygun olduğunu düşünebilirsiniz, bu nedenle üzerlerinde çok durmazsınız. Ancak bu düşüncenizin tam olarak doğru olmadığı da açık. Çünkü aslında her yatak, farklı uyku bozukluklarını önlemek ve vücudun farklı bölgelerini uyararak kullanıcıya mükemmel bir uyku sağlamak için tasarlanmıştır. Yani gördüğünüz her yatağın size uygun olacağı yanılgısına kapılmamanız daha doğru olacaktır.

Yatağınız Omurilik Yapısını Koruması Gerekmektedir

Başta uyku apnesi ve sürekli uykusuzluk hali olmak üzere birçok uyku bozukluğu insanların yaşam standardını düşürür. Düşük kaliteli ve ucuz sünger yataklar sırt ve eklem ağrılarına, uykusuzluğa, halsizliğe ve disk fıtığına neden olabilir. Bunun olmasını önlemek için, sağlığa iyi gelen kaliteli yatak ürünleri ile omurga hastalığına sebep olamayacak yapıda yataklara yönelmeli bu sayede de doğru yatak seçimi yapmalısınız. Eğer gençseniz ve fazla kilolu değilseniz, denge ve vücut uyumu için yarı ortopedik, yarı sert bir yatak seçmelisiniz. Yaşlı ve kiloluysanız ya da omuz, göğüs ve kalça oranlarınız farklıysa, vücut yapınıza uygun ve bu vücut şekillerini şekillendirerek emen bir yatak almanız gerekir.

Bir yatak seçerken en pahalı yatak en iyi yatak değildir. Pahalı bir yatak en kaliteli malzemelerden yapılmış olabilir, ancak vücudunuza veya uyku şeklinize uymayan türden olacaktır. Bu nedenle, komşulardan alınan önerilere uymak ya da reklamlardan etkilenerek yatak satın almak oldukça spekülatif bir yöntemdir, pahalı olmasına rağmen çoğu zaman etkisizdir. Sağlıklı uyku için yatak seçimi uyku tarzınıza, vücut tipinize, kilonuza ve en önemlisi geleneklerimize göre belirlenmeli, omurganızı düz ve eşit tutacak en iyi yatağı seçmelisiniz.

Yatağınız Çok Fazla Sert Olmamalıdır

Sağlıklı uyku için yatak seçimi konusunda  bir çok uyku uzmanı yatağın ne çok sert ne de çok yumuşak olması gerektiğini söylüyor ve doğru yatağı seçmenizi öneriyor. Çünkü çok sert veya çok yumuşak bir yatak iskelet sistemine ve omurgaya zarar verebilirken, orta sertlikte bir yatak vücudunuzun tüm bölgelerini destekler ve kemiklerin ve omurganın yapısını korur ve aynı zamanda vücudun her yerinde doğal bir pozisyonda kalmasını sağlar. Gece yatağınızı lateks, yaylı ve visko destekli yataklardan seçebilirsiniz. omurga sağlığı. Siz de tercihinizi bu yatakları kullanarak yaparak omurganızın sağlığına katkıda bulunabilirsiniz.

Yatak Seçerken Yatağınız Çok Yumuşak Ta Olmamalıdır
Yatak Seçerken Yatağınız Çok Yumuşak Ta Olmamalıdır

Omurga sağlığınız ve verimli bir uyku geçirebilmeniz için yatağınızın çok yumuşak olmaması şarttır. Çok yumuşak yataklar aynı zamanda çok daha kolay deforme olabilir yapıda oldukları için kısa bir süre sonra yeniden bir yatak almanızı da gerektirebilir.

Yatağınız Tüm Mevsimlere Uygun Şekilde Seçilmelidir

Ülkemizde dört mevsim de yaşandığından dolayı özellikle yaz aylarına ve kış aylarına uygun yataklar seçmek gerek kullanım açısından gerekse omurga ve düzenli uyku açısından daha doğru olacaktır. Bu sayede uyku sıcaklığı seviyeniz ve hatta kalp atışı sayınız yeterli seviyeye ulaşır. Böylece de herhangi bir rahatsızlık ve yorgunluk durumları yaşamaz, verimli uykunun keyfini sürebilirsiniz.

Yatağınız Terletme Yapmamalıdır

Yaşamakta olduğumuz ülkenin mevsimsel özelliklerine bağlı olarak özellikle yaz aylarında geceleri terleyebiliyoruz. Terlemenin  bazı faydaları olsa da ter miktarı gece bizi uyandırmaya yetiyorsa kontrol altına alınması gerekir. Aksi takdirde cildimiz terlerken alerjik reaksiyon gösterebilir. Açık hücre teknolojisi ile üretilen süngerler, büyük hava delikleri sayesinde geçirgen bir yapıya sahiptir. Bu yapı sayesinde son derece hava alırlar. Bu da terlemenizi engeller ve daha iyi uyumanıza yardımcı olur. Yaylı yatak seçeneklerinin bir parçası olan ful lateks yatağın yapısı süngerli şilteye göre daha fazla nefes alır. Pamuk aynı zamanda nefes alabilir özelliktedir, özellikle ilkbahar ve yaz aylarında sizi terlemeden korur, rahatlık sağlar. Öte yandan lif tabakasına sahip bir yatak, yumuşak ve nefes alan yapısı sayesinde size daha konforlu bir uyku verecektir.

Yatağınız Vücut Tipinize Uygun Olmalıdır
Yatağınız Vücut Tipinize Uygun Olmalıdır

Yatak alırken dikkat edilmesi gerekenler noktasında mutlaka kendi vücut yapınızı iyi tanıyarak seçimler yapmalısınız. Yatak alırken vücut tipiniz ve uyuma şeklinizi birlikte göz önünde bulundurmalısınız. Vücut tipinize uygun yatak seçerken boyunuz, kilonuz gibi faktörler de önem taşır. Bunlar dikkate alınmadığı takdirde rahatsız bir uyku ve yorgunluk gibi sonuçlar kaçınılmaz olacaktır.

Yatağınız Boy Kilo Endeksine Uygun Seçim Yapılmalıdır

Yatak alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında bulunan bir diğer nokta ise vücut ağırlığınız ve boy kilo endeks durumunuzdur. Aşırı kilo sorunu yaşıyorsanız, bu da yatak seçiminizi etkileyecektir. Bu anlamda yatak seçimi yaparken imalatında kullanılan malzemelere daha duyarlı olmalısınız; Omurganızı koruyabilecek bir yatak bulmalısınız, kaliteli bir yatak omuz, göğüs, karın, kalça gibi ağırlık merkeziniz nerede olursa olsun omurganızı korur. Kilonuzu daha da desteklemek için kaliteli bir yatağın yanı sıra kaliteli bir yatak kullanarak vücudunuza istediğiniz kaliteli uykuyu verebilirsiniz.
Bu yazımızı inceledikten sonra dilerseniz visko ( sünger ) yatak hakkında yazdığımız blog yazımızı okuyabilirsiniz. Visco Yatak Nedir ? Visco Yatak Özellikleri 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.