0-3 Yaş Bebek Yatağı Nasıl Olmalı?

20-02-2023 17:42
0-3 Yaş Bebek Yatağı Nasıl Olmalı?

Bebek yatağı seçimi esnasında dikkat edilmesi gereken pek çok farklı faktör bulunmaktadır. Dikkat etmeniz gereken bu faktörler bebeğinizin yatağı güvenli bir şekilde ve olması gereken süre boyunca kullanılabilmesi konusunda sizlere yardımcı olacaktır. Bebekler için uygun yatak seçimi esnasında dikkat edilmesi gereken en önemli etken güvenliktir.

 

0-3 yaş arasında bebekler yatarken yuvarlandı akları ve hareket halinde oldukları için yatağın yanlarında korkuluk olması düşmek gibi istenmeyen durumların önüne geçecek ve uyku esnasında herhangi bir güvenlik sorunu yaşamalarına neden olmayacaktır. Dolayısıyla bebekler için yatak seçerken göz önünde bulundurmanız gereken etken daha güvenli bir alan oluşturmaktır.

 

Bebekler güvenli hissettikleri alanlarda tek başına vakit geçirebilir ve böylelikle gece uykuları daha düzenli hale gelebilir. Bunun yanı sıra 0-3 yaş arası bebekler gelişimlerinin en hızlı sürecini yaşıyor olmaları sebebiyle yataklarının rahat ve konforlu olmaları gerekmektedir. Rahatsız ve bebek sağlığı için uygun olmayan yataklar uyku düzenlerini direkt olarak etkileyecek ve gece uykularının düzensiz olmasına neden olacaktır. Ayrıca 0-3 yaş arası bebeklerin günün 15 saatinden daha fazlasını uyuyarak geçirdiğini, dolayısıyla uyudukları yatağın kesinlikle sağlıklı ve konforlu olması gerektiğini göz ardı etmemek gerekir. Bu etkenlere dikkat ederek seçilecek olan yatak bebekleri tamamen özel olmalı ve böylelikle kullanımı daha konforlu hale gelmelidir.

 

Bebek Yatağı Çeşitleri Nelerdir? Artıları ve Eksileriyle

Bebek yatağı seçmeye çalışan ebeveynler bebek yatağı çeşitlerinin oldukça geniş bir listede sunulduğunu görmektedir. Farklı ham maddelerden üretilmekte olan bu yatakların kendilerine ait özellikleri ve buna bağlı olarak avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır.

 

·Sünger Yatak: Bebek yatakları da dahil olmak üzere yataklarda en çok kullanılan malzeme süngerdir. Ancak sünger bir bebek yatağı alırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta süngerin kalitesi olmaktadır. Sünger kalitesi ve yoğunluğu, bebek vücudunun sarması ve uyku esnasında herhangi bir problem yaşamaması adına oldukça önemlidir. Kalitesinin ve yoğunluğunun az olduğu süngerler vücudu sarmayacağı için kaliteli bir uyku sağlamayacaktır.

·Yaylı Yatak: Yaylı yataklar da bebek yatakları için kullanılan bir alternatif olsa da, pek çok ebeveyn bebekleri için yaylı yatak kullanmayı tercih etmemektedir. Yine sünger ile kullanılmakta olan Yaylı yatakların kalitesini yayın dayanıklılığı ve süngerin yoğunluğu belirler. Ancak yaylı yataklarda kullanılan pek çok kumaş gece boyu terlettiği için bebeği rahatsız etmekte ve uykusunun konforlu olmasını engellemektedir. Bunun yanı sıra sünger yataklardan daha sert olmaları sebebiyle bebekleri kas gelişimini ve vücudun doğru pozisyonda olmasına engel olabilir.

·Lateks Yatak: Son zamanlarda en çok tercih edilen lateks yataklar bebek yatağı içinde iyi bir alternatif oluşturmaktadır. Kauçuk ağacı gibi farklı bitkilerde bulunan ve havayla temas ettiği durumlarda katılaşan lateks, yataklarda kullanılmak için belirli işlemlerden geçirilmekte ve köpüksüz bir kıvama getirilmektedir. Tamamen doğal bir malzeme olması sebebiyle terleme ya da alerji gibi istenmeyen durumları engelleyen ve böylelikle bebeklerin daha konforlu bir uyku uyumasını sağlayan lateks yataklar, doğal malzemesi sayesinde yatakta ısı regülasyonu da sağlamaktadır.

·Visco Yatak: Vücudu saran ve içine çeken dolayısıyla uyku boyunca az hareket etmeyi sağlayan visco yatak çeşidi, ısının artmasına ve hareket kabiliyetinin kısıtlanmasına neden olmaktadır. Eğer bebek yatağı için visco yatak tercih edilecekse doğru destek malzemesiyle yoğunlaştırıldığından emin olmak gerekir.

 

Bebeğin Boy ve Kilosuna Uygun Yatak Seçin

0-3 yaş arası bebekler için yatak alırken dikkat edilmesi gereken en önemli etkenlerden biri bebeğin boyu ve kilosudur. Yatak seçiminiz esnasında bu etkenlere dikkat ederseniz yatak içerisinde geçirdiği zaman çok daha konforlu hale gelecek ve kas gelişimine faydalı olacaktır. Bunun Yanı sıra bebek yatak seçimi esnasında yapılan en büyük hatalardan biri yatağın yerleştirileceği alana uygun seçim yapmaktır.

 

Ancak yatak seçimi esnasında göz önünde bulundurulması gerekilen alan yatağın sığacağı alan değil bebeğin yatağı sığacağı alandır. 0-3 yaş arası çocuklar oldukça hızlı bir gelişim göstermeleri sebebiyle yatak seçimi esnasında bebeğinizin kısa süre içerisinde boyunun uzayabileceğini de hesaba katmanız gerekir. Boyu için uygun olmayan ve kendisine küçük gelen bir yatak seçimi yaparsanız bebeğinizin boynuna uzamasıyla birlikte bacak ve kollarda kireçlenme sorunu meydana gelebilir.

 

Yatağın Bebeğinizin Kas ve Kemik Yapısını Desteklemesine Dikkat Edin

Bebekler için en önemli dönemlerin arasında 0-3 yaş arası dönemleri bulunmaktadır. Gelişimlerinin oldukça hızlı olduğu ve günlerinin çok büyük bir bölümünü uyuyarak geçirdikleri bu dönemde en çok vakit geçirdikleri alanlardan bir tanesi yataklarıdır. Dolayısıyla 0-3 yaş arası bebekler için bebek yatağı seçime esnasında bebeğin kas ve kemik yapısına destekleyecek ürünlerden yana tercih yapmamız gerektiğini de göz ardı etmemelisiniz.

 

Yıkanabilir Kılıfta Olmasına Dikkat Edin

Bebek yer yatağı da günümüzde ebeveynler tarafından tercih edilen seçeneklerden biridir. Farklı özelliklere olan yataklar arasında tercih yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli noktaları arasında yıkanabilir bir kılıfa sahip olması gelmektedir. Günün çok büyük bir bölümünü yatakta geçiren bebeklerin yatakları pek çok farklı etken dolayısıyla kirlenebilir. Kirli ve hijyenik olmayan bir yatakta vakit geçirmek yalnızca bebekler için değil tüm insanlar için tehlikelidir. Bunun yanı sıra henüz tuvalet eğitimi olmayan bebeklerin yataklarını çok daha hızlı bir şekilde kirletebileceklerini göz ardı etmemek gerekir. Eğer tercih ettiğiniz yatak yıkanabilir bir kılıfa sahipse kolaylıkla temizleyebilirsiniz.

 

Bebek yataklarının kılıflarını yıkarken parfümün deterjanlar ve yumuşatıcılar kullanmanız önerilmemektedir. Yoğun parfüm kokusu bebekleri rahatsız etmekte özellikle ilk 6 ay kesinlikle parfümü deterjan kullanmak önerilmemektedir. Ayrıca yetişkinlerin çamaşırları ile bir arada yıkanması da önerilmez. Bunun yerine bebekler için özel olarak üretilmiş deterjanlarla, ayrı şekilde yıkayabilir ve kurutma işlemini gerçekleştirdikten sonra tekrar kullanabilirsiniz.

 

Yatağın Kumaşını Bebeğinizi Yakmayacak Kumaşlardan Seçin

Bebek yatağı seçimi esnasında dikkat edilmesi gereken birçok farklı etken olduğunu dile getirmek mümkündür. Günlerinin çok büyük bir bölümünü yatakta geçirdikleri ve konforlu bir hayat yaşayabilmeleri için yataklarında rahat olmaları gereken bebeklerin yatak seçimi titizlik ve özenle yapılmalıdır. Boyuna, kilosuna, kas gelişimine ve uyku düzenine göre tercih etmeniz gereken yatak esnasında dikkat etmeniz gereken bir diğer etken ise yatağın kumaşıdır. Farklı kumaşlardan üretilen yataklar geniş bir listeye sahiptir. Ancak en iyi bebek yatağı pamuk malzemeden üretilendir. Nevresim, battaniye ve diğer yatak tekstili kumaşlarının tamamının pamuk malzemeden üretilmiş olması bebeklerin tenini yakmayacaktır. Ayrıca terletmeyen ve sentetik olmayan kumaş dokusu da bebeklerin yatak seçimi esnasında dikkat edilmesi gereken etkenlerin arasında gelmektedir. Aksi halde bebek uyku esnasında terleyerek kendini rahatsız hissedecek ve bu durum uyku düzenini direkt olarak etkileyecektir.

2 yaş bebek yatağı seçimi için dikkat edilmesi gereken etkenlerin yatağın ölçüsü, malzemesi, yumuşaklığı, ağırlığı ve sertliği olduğunu dile getirmek doğru olacaktır. Farklı hammaddelere üretilmekte olan bebek yatakları çeşitlerini inceleyerek bebeğiniz için en doğru kararı verebilir böylelikle gün içerisinde en çok vakit geçirdiği yatağımda daha konforlu ve keyifli olmasını sağlayabilirsiniz.

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.